1. Uvod
 

1.1. Veganske mačke

1.2. Evolucijske prilagoditve na mesojedo prehrano

1.3. Nenaravno vedenje?

 

2. Zahteve veganske prehrane

2.1. Zagotavljanje okusnosti

2.2. Vsebnost hranil

2.3. Biološka uporabnost

 

3. Zdravje veganskih mačk

3.1. Študije populacije

3.2. Poročani primeri

 

4. Alkalizacija urina

5. Nadzor kakovosti

6. Sklepi

7. Reference

 

 

1. Uvod

 

Smrt in trpljenje približno 75 milijard kopenskih živali (piščancev, prašičev, ovac, krav in drugih živali),  ki jih gojijo in letno zakoljejo, in podobno število intenzivno gojenih ali divje ulovljenih rib, namenjenih prehrani ljudi, je temeljito dokumentirano dejstvo; tako kot so znani tudi škodljivi vplivi na okolje tako intenzivne kot ekstenzivne živinoreje.

 

Zaradi etičnih pomislekov naraščajoče populacije vegetarijanskih in veganskih skrbnikov živali in zdravstvenih stanj, kot so alergije, ki jih povzročajo govedina, jagnjetina in druge prehranske sestavine na osnovi mesa, so bile razvite blagovne znamke vegetarijanske hrane za hišne živali. Vendar pa vegetarijanska prehrana mačk ostaja predmet precejšnjih polemik, ki so posledica nepoznavanja zdravstvenih in prehranskih vprašanj tako pri veterinarjih kot drugih izkušenih skrbnikih živali.

 

Za pomoč skrbnikom živali in veterinarskemu osebju, ki želijo bolje razumeti ta vprašanja, ta stran (op.: https://sustainablepetfood) preučuje evolucijske prilagoditve mačk na mesojedo prehrano v njihovem izvornem okolju in ustrezno naravno vedenje mačk. Preučuje okusnost, prehransko in biološko uporabnost in ustreznost vegetarijanske mačje prehrane. Zagotavlja rezultate populacijske študije o zdravju vegetarijanskih mačk in opisuje zdravstvene koristi, o katerih so poročali pri nekaterih mačkah po prehodu na polnovredno vegetarijansko prehrano. Nazadnje raziskuje potrebo po nadzoru kakovosti vegetarijanske mačje prehrane.

 

1.1 Veganske mačke

 

Morda je bila najbolj znana vegetarijanska 'mačka' v Ameriki osirotela levinja po imenu Little Tyke. Vzgojila sta jo v petdesetih letih prejšnjega stoletja Georges in Margaret Westbeau, skupaj z drugimi rešenimi živalmi, vključno z jagnjetom, jelenom in labodom – ki so vsi postali njeni prijatelji.  Little Tyke se je upirala vsem poskusom Westbeaujev, da bi jo nahranili z mesom. Menda je zavrnila tudi mleko, pomešano z majhno količino krvi (Westbeau 1986).

Afriški levi imajo kratke, močne čeljusti in lobanje, ki so zelo prilagojene za ubijanje in uživanje naravnega plena, kot so gnuji, zebre, gazele, impale in žirafe. Obupana zaradi trditve veterinarja, da bo Little Tyke hudo zbolela brez mesa, sta Westbeausa objavila nagrado v višini 1000 dolarjev za vsakogar, ki bi našel način, kako jo pripraviti do uživanja mesa. Medtem so bili njeni obroki sestavljeni iz žitaric, izbranih zaradi visoke vsebnosti beljakovin, kalcija, maščob in grobe krme ter mleka in jajc. Little Tyke je zavračala tudi kosti, zato so ji Westbeausovi, da bi ohranili zdravje njenih zob in dlesni, priskrbeli gumijaste škornje, pošpricane z vonjem, ki ga je imela rada. En škorenj je trajal skoraj mesec dni (Westbeau 1986).

 

Pri štirih letih je ta odrasla afriška levinja tehtala 352 funtov ali 160 kg. Njeno telo se je raztezalo 10 čevljev 4 palcev ali 3,15 m v dolžino in lahko je tekla s 40 milj ali 64 km na uro. Eden najbolj priznanih ameriških kustosov živalskih vrtov je dejal, da je bila Little Tyke najboljša njene vrsta, kar jih je kdaj videl. Ni kazala nobenih znakov prehranske pomanjkljivosti, zato so Westbeausi končno nehali s poskusi hranjenja z mesom in nehali skrbeti za prehranska opozorila njihovih veterinarjev. Little Tyke je umrla zaradi virusne pljučnice, ki jo je dobila med stresnim televizijskim snemanjem (med katerim je z lizanjem negovala enodnevne piščance, se igrala z jagenjčki, muckom in producentovo sedemletno hčerko), ki je potekalo med vročinskim valom (Westbeau 1986). 

 

Do danes je bilona vegetarijanski in veganski hrani uspešno vzdrževanih na stotine mačk običajne velikosti – nekatere že vrsto let. Številne zgodbe o teh mačkah obstajajo na spletnih mestih različnih  dobaviteljev in prodajalcev vegetarijanske hrane ter na družbenih omrežjih.

 

Vegetarijansko in vegansko hrano uporabljajo tudi nekatera zavetišča za živali, kar je še posebej zanimivo glede na možnost opazovanja prehranskih učinkov pri večjih populacijah. Stan Petrey (1998), soustanovitelj in izvršni direktor zavetišča za živali Home At Last v Kentuckyju, je pojasnil filozofijo, na kateri temelji njihova odločitev za uporabo  veganske  hrane (ki ne vsebuje mleka, jajc ali drugih živalskih proizvodov) za svojo populacijo 70-80 psov in mačk in opaženih učinkih na zdravje živali:

»V skupnosti za reševanje živali divja filozofska razprava, ko se skupine skušajo sprijazniti s konceptom 'no-kill' zavetišč. Vprašanja se običajno osredotočajo le na usodo brezdomnih mačk in psov; česar običajno ni v razpravah, pa je število umorjenih 'kmečkih' živali za hrano zavetiških živali. ...Mar se definicija »brez ubijanja« razlikuje glede na to, katere vrste živali se štejejo za spremljevalce ljudi? Reševanje ene vrste na račun druge je v nasprotju z našo definicijo zavetišča. Uporaba hrane brez krutosti je v središču poslanstva Home At Last – kar je zahtevna, a ne nemogoča naloga.

Uvajanje veganske prehrane za različne prebivalce Home At Last se je razlikovalo glede na vrsto. Psi so se hitro in voljno prilagodili vegetarijanstvu. ...Prvi obrok vseh na novo rešenih psov je zdaj veganski. Psi kažejo vse znake dobrega zdravja. So energični, a čustveno uravnoteženi. Hladne glave so pomembne, ker naši psi živijo v skoraj naravnih okoljih, v majhnih krdelih v ogromnih ograjenih prostorih. Nekatere dramatične izboljšave zdravja je mogoče pripisati prehrani ...

Postopek zamenjave za mačke vključuje mešanje mesnih briketov in konzervirane hrane z domačim receptom. Po nekaj dneh mešanja večerni obrok spremenimo v vegansko kombinacijo teksturiranih rastlinskih beljakovin, dodatka Vegecat, buče, sladkega krompirja, prehranskega kvasa, olja in zelenjavne juhe. ...Eden od naših mačk, McBane, je potreboval operacijo zaradi črevesne obstrukcije in je imel pogoste želodčne težave preden je postal vegetarijanec. McBaneovo dramatično izboljšano delovanje črevesja in sečil je nadvse spodbudno; nikoli še ni bil videti tako zdrav in srečen kot je po enem letu na rastlinski hrani. Pravzaprav se pri nobeni od mačk, katerih vegetarijanski status sega od enega leta do štirih mesecev, ni pojavila nobena težava, povezana s prehrano. Ko se poglobimo v ta projekt, je mogoče z večjim zaupanjem odgovoriti na skeptična vprašanja. Dvomljivci trdijo, da naš idealizem nepravično iz živali dela prehranske sužnje. "To ni njihova naravna hrana," je pogosto uporabljen ugovor. Toda ali je vrečka 'pripravljenega presenečenja' naravna prehrana psov in mačk?"

Upajmo, da bo več veterinarjev ponovno razmislilo o neutemeljeni zavrnitvi vegetarijanske prehrane za mačke in pse. Beth Johnson, DVM, je nedavno pripomnila: »Psi in mačke v The Home At Last so videti v odlični fizični kondiciji. Psi so živahni, njihova dlaka je videti odlično in ne kažejo nobenih znakov prehranske pomanjkljivosti. Mačke, ki živijo v zaprtih prostorih, so videti tudi zelo zdrave brez kakršnih koli znakov prehranske pomanjkljivosti. ”

 

1.2 Evolucijske prilagoditve na mesojedo prehrano

 

Pse lahko zaradi njihove sposobnosti, da v svojem naravnem okolju preživijo z mešano prehrano živalskega in rastlinskega materiala, biološko razvrstimo kot vsejede. Nasprotno pa so mačke razvrščene kot  izključno mesojede živali, ker jim njihove evolucijske, anatomske, fiziološke in biokemične prilagoditve mesojedemu življenjskemu slogu onemogočajo, da bi iz razpoložljivega rastlinskega materiala v njihovem naravnem okolju pridobile bistvene koristi. Tako divje mačke kot psi sicer uživajo tudi rastlinski material, pridobljen predvsem iz prebavnega trakta zaužitega plena. Vendar pa prehranske omejitve naravnega okolja niso pomembne za tiste živali, ki se hranijo s pripravljeno mesno, rastlinsko, mineralno in/ali sintetično prehrano – kar so skoraj vse udomačene mačke in psi.

 

1.3 Nenaravno vedenje?

 

Kritiki včasih trdijo, da vegetarijanska prehrana krši pravice mačk do izražanja naravnega vedenje pri hranjenju, in trdijo, da komercialne diete na osnovi mesa mačkam bolje omogočajo izražanje takšnega vedenja. Trditev je potrebno vsekakor podrobneje raziskati.

 

Naravno lovsko vedenje mačk je bilo usmerjeno v različne majhne sesalce, ptice in velike žuželke, ki jih najdemo v okolju. Ubijanju je sledilo kar najhitrejše požiranje, da bi konkurentom preprečili krajo plena. Lov se je izmenjeval z obdobji lahkote različnih trajanj.

Vzorci hranjenja običajnih udomačenih mačk so daleč od naravnih vzorcev. Mačke, ki se hranijo s komercialnimi mesnimi dietami, običajno prejmejo hrano v posodicah ob rednem času enkrat ali dvakrat na dan, v kombinaciji s suhimi briketi, ki so pogosto na voljo  ad libitum (vedno). Komercialne mesne diete vsebujejo različne dele živalskih teles, odpadke iz klavnic, 4-D meso (od mrtvih, umirajočih, invalidnih ali bolnih živali), zavržene izdelke iz supermarketov, delce embalaže iz stiropora, meso psov in mačke iz zavetišč za živali, včasih s še zaznavnimi sledmi sredstev za evtanazijo, staro restavracijsko maščobo z visoko koncentracijo nevarnih prostih radikalov in  trans maščobne kisline; bakterijske, glivične, virusne in prionske onesnaževalce, skupaj z različnimi endotoksini in mikotoksini; ostanke hormonov in antibiotikov; in nevarne konzervanse (glejte Hrana na osnovi mesa ).

 

Kot je povedal veterinar dr. David Jagger v  Vegepet Gazette, komercialne diete na osnovi mesa vključujejo:

1) udomačevanje mačk in preprečevanje njihovega lova na lastno hrano;

2) in hkrati ubijanje dobesedno milijonov piščancev, goveda, ovac, konjev, rib itd., da bi nahranili domače hišne ljubljenčke. Težko je razumeti, kako imajo mačke pravico jesti meso živali, kot so navedene zgoraj, če pa to meso nikoli ne bi bilo del prehrane prostoživečih ali divjih mačk. Poleg tega, ker je bilo to meso pogosto označeno kot kontaminirano ali neprimerno za prehrano ljudi, namerno hranjenje mačk z njim ogroža njihovo zdravje in je bližje kršitvi kot spodbujanju mačjih pravic.

 

Prehrana na osnovi rib je pogosto na voljo kljub visoki vsebnosti PCB-jev, težkih kovin in drugih toksinov (glejte  Prehrana na osnovi mesa ) in kljub dejstvu, da ribe niso naravni plen mačk. Kot je Gillen (2003) primerno  povedal: »Poskusite ta eksperiment: nekega jutra preskočite mačji zajtrk in mačko namesto tega peljite na plažo. Kateri naravni nagoni se lahko sprožijo zaradi lakote? Kakšne so možnosti, da bo vaša mačka skočila v vodo, odplavala približno petdeset milj v globok ocean in se tam spustila v podvodni boj z 1200-kilogramsko živaljo (odrasla tuna je lahko velika kot konj), da bi izpolnila svojo potrebo po naravni hrani? Ideja, da so ribe naravna hrana za mačke, je absurdna."

 

Pogosto so mačkam na voljo tudi krožniki z mlekom, kljub intoleranci na laktozo pri velikem deležu mačk. Razen galebov, ki pijejo mleko morskih slonov, in ljudi, ki pijejo kravje in kozje mleko, je pojav, da odrasli primerki pijejo mleko svoje in še manj tuje vrste, v naravi tako rekoč neznan, pri mačkah pa zagotovo to ni naravno. Očitno uživanje številnih mačk v kravjem mleku, ribah, briketih, komercialni hrani v pločevinkah, vegetarijanski dieti in drugih živilih, ki jim naravno niso na voljo, ni nič bolj odraz  naravnega prehranjevalnega vedenja kot je otrokovo uživanje v sladkarijah – in, v mnogih primerih tudi ni prav nič bolj zdravo.

Pravzaprav mačke ne jedo raje hrane komercialnih blagovnih znamk zato, ker jih dojemajo kot »naravne«, pač pa zato, ker te vsebujejo dodatke, kot je digest  – kar je industrijski evfemizem za delno prebavljeno drobovino piščancev in drugih živali –, da jim je bolj okusna. Glede na  Small Animal Clinical Nutrition je  "Digest verjetno najpomembnejši dejavnik, odkrit v zadnjih letih za izboljšanje okusnosti suhe hrane za mačke in v manjši meri pse."  (Lewis  et al.  1987). Dejansko je dodatek digest tako učinkovit, da lahko dolgotrajna izpostavljenost povzroči očitne simptome odvisnosti in zato uvajanje prehranskih sprememb zahteva veliko potrpljenja in vztrajnosti.

Skrbniki živali so pogosto zavedeni tudi zaradi zahrbtnih učinkov digesta. Čeprav digest običajno vsebuje avtolizirano piščančjo drobovje, pa imajo nekatere serije okus po govedini, ribi ali puranu itd. Včasih je oznaka okusa na etiketi določena prav z vrsto dodanega digesta in ne z vrsto mesa. Nediferencirana, pretežno raztopljena hrana z digestom mesnega okusa se lahko prodaja kot »Goveja malica«, medtem ko lahko zamenjava s »ribjim« digestom spremeni isto pločevinko v »Ocean Whitefish«.

 

Kritiki vegetarijanske mačje hrane na podlagi njene 'nenaravnosti' pogosto kažejo nenavadno nedoslednost. Na splošno z veseljem mikročipirajo, cepijo, odpravljajo gliste in sterilizirajo svoje mačke ter jim zagotovijo toplino, zavetje ter redno oskrbo s hrano in vodo, kar je vse nenaravno. Kot pravi Dick Gregory v zvezi s psi:  »Lastniku hišnih ljubljenčkov se nikoli ne zdi, da bi se pes raje ponečedil na preprogo kot pa se na njej prevrnil na hrbet in se delal mrtvega! Lastniki hišnih ljubljenčkov nimajo pomislekov glede tega, da jim pes služi kot čuvaj, ali da ga učijo izvajati trikce ali početi druge stvari v korist lastnika. Toda isti lastnik se upira spreminjanju prehrane hišnega ljubljenčka v dobrobit hišnega ljubljenčka in usposabljanju hišnega ljubljenčka, da to hrano poje!« (Peden 1999). Dvojna merila, ki jih izkazujejo sicer skrbni lastniki živali, lahko delno izvirajo iz globoke osebne potrebe po opravičevanju trpljenja in smrti, ki podpirata pretekle in sedanje prehranske izbire za njihove živali in zase.

 

Ne glede na to, ali je komercialna prehrana na osnovi mesa naravna za mačke - vzreja piščancev, prašičev, ovac ali krav v intenzivnih ali ekstenzivnih pogojih, izvajanje kirurških pohabljanj brez anestezije ali analgezije, kar je normalen del reje, in ubijanje teh živali v zastrašujočem okolju sodobne klavnice, nima ničesar opraviti s spoštovanjem naravnega. Ti dejavniki imajo nedvomno veliko večjo etično težo kot kakršno koli nelagodje, ki ga mačka lahko ali pa tudi ne občuti pri prehodu na vegetarijansko prehrano.

 

2. Zahteve veganske prehrane

 

Ne glede na kombinacijo sestavin živalskega, rastlinskega, mineralnega ali sintetičnega izvora, je treba diete oblikovati tako, da izpolnjujejo zahtevam po okusu, hranilni vrednosti in biološki uporabnosti za vrsto, kateri so namenjene.

 

2.1 Zagotavljanje okusnosti

 

Kot je navedeno zgoraj, je običajna navajenost mačk na komercialne blagovne znamke na osnovi mesa, predvsem posledica dodajanja 'digesta', industrijskega evfemizma za delno prebavljeno drobovje, običajno piščancev. Pri spreminjanju prehrane mačk, ki so bile dolgotrajno izpostavljene takšni hrani, bo morda potrebna precejšnja mera potrpežljivosti in vztrajnosti.

Mačke se zelo razlikujejo po svoji prehranski prilagodljivosti. Določenim mačkam bi bilo za prehod na rastlinsko prehrano potrebno najprej za en dan odtegniti vso hrano (nikakor pa ne vode!). To spodbudi apetit, zdravim odraslim mačkam pa ne škodi. Prehrano je vedno priporočljivo spreminjati postopoma, npr. z uporabo 90 % stare in 10 % nove diete nekaj dni, nato spremenimo deleže na 80 % in 20 % še nekaj dni, s čimer se v nekaj tednih preide na novo dieto. Prehajanje je lahko, če je potrebno, tudi dolgotrajnejše. Postopna sprememba je vedenjsko sprejemljivejša, omogoča pa tudi ustrezno prilagoditev prebavnih encimov (kolikor je to mogoče) in črevesne flore (bakterij), s čimer se zmanjša možnost gastrointestinalnih reakcij, kot je driska.

Skrbniki mačk naj s svojim vedenjem kažejo, da verjamejo, da je nova prehrana prav tako užitna kot stara (ne da bi mačko morda opozorili ali vznemirili s svojim nemirom, dvomi, strahovi). Ne bi jih smelo skrbeti, če njihova mačka sprva poje samo hrano okoli rastlinske hrane; že to, da je veganska hrana v neposredni bližini druge hrane, bo pomagalo ustvariti potrebno mentalno povezanost. Pomaga lahko temeljito mešanje hrane, lahko pa tudi dodajanje dišečih (voh je zelo pomemben) in okusnih dodatkov, kot so prehranski kvas, rastlinsko olje, kosmiči nori alg in spiruline. Pomaga lahko tudi nežno segrevanje hrane. Skrbniki naj vedno odstranijo neporabljeno hrano in ponudijo vsakič svežo.

Najpomembnejša dejavnika za zahtevne mačke sta postopnost spremembe in vztrajnost. Po teh načelih so tudi najbolj trmaste mačke uspešno navadili na zdravo vegetarijansko prehrano. 

V  Vegetarian Cats & Dogs Peden (1999) pripoveduje številne zgodbe o zdravih vegetarijanskih mačkah, ki so vzljubile njihovo prehrano. Novozelandka Ann Fullerton o svoji siamki Melaney pravi:  »Kljub temu, da je pri nas na voljo samo vegetarijanska hrana, nas še nobena mačka ni zapustila in se odselila v dom, kjer je jedilnik bolj po njihovem okusu.«

Maček Grayson je tudi ocenil, da je okusnost vegetarijanske mačje hrane več kot sprejemljiva: »Njegovi lastniki ga dajo zvečer ven, ker imajo dojenčka. Čeprav pri nas ni snega, so zime vseeno še hladne. Grayson ni potreboval dolgo, da je odkril, da so naša mačja vrata stalno priprta zaradi našega  Ossieja. In da so stoli in naročja ob peči toplejši in bolj prijetni kot spanje pod našo hišo. Je pa prevelik, da bi se zlahka stlačil skozi mačja vrata. Udarci in ropotanje iz pralnice vedno pomenijo, da se Grayson prebija v hišo, najprej z eno, nato drugo ramo - na srečo so vratca dovolj trdna! Najlepše pri njegovih obiskih pa je to, da tako zelo obožuje vegetarijansko mačjo hrano. Kaj boš storil z mačko, ki dobesedno škripa od veselja ob možnosti 'vegekatizirane' mačje hrane? — potem poliže vsak zalogaj in zraven glasno prede? Njegovi lastniki se pritožujejo, da je Grayson izgubil zanimanje za svojo mesno hrano. Zato sem mu nehal dajati vegetarijanski zajtrk, ki ga vljudno zahteva po noči, prespani pri nas. Namesto tega ga odločno, a z obžalovanjem, pošljemo domov iz poštenosti do njegovih lastnikov. Nehal sem mu tudi dajati večerni čaj. Nič zastrašujočega, zdaj pač pride na vegetarijanski jutranji čaj in večerjo! Zdi se, kot da bi se rad preselil k nam, toda etiki na stran (ima dober dom) si nismo mogli privoščiti, da bi odgovorno skrbeli za tako veliko žival. Je pa vedno zelo dobrodošel obiskovalec.”

Alfredo Kuba iz Mountain Viewa v Kaliforniji o svojih dveh rešenih potepuških mačkih Mussiju in Tommyju (Kuba 2004): »Moje izkušnje so, da se živali lahko dobro prilagodijo veganski prehrani, treba je le biti potrpežljiv in eksperimentirati s kombinacijami okusov, dokler ne najdeš, kar jim je všeč. Mussi je imel rad svojo hrano, vendar je trajalo približno 5 ali 6 mesecev eksperimentiranja z veganskimi recepti, da se je postopoma prilagodil svoji novi prehrani. Prehrano smo mu spremenili, ko je pri treh letih zbolel za sladkorno boleznijo ob komercialni hrani za hišne živali. Njegova sladkorna bolezen je ob veganski hrani močno nazadovala in preminil je pri 17 letih po 14 zdravih letih veganske prehrane. Pravkar smo rešili in posvojili še enega potepuškega mačka, poimenovali smo ga Tommy. Takoj smo ga začeli hraniti z vegansko hrano Evolution in ni nam bilo treba se truditi, da se nanjo prilagodi, hrana mu je bila všeč od samega začetka!«

 

2.2 Hranilna vsebnost

Nekatera hranila so še posebej pomembna za mačke, ki se hranijo z vegetarijansko prehrano, saj jih je v rastlinskem materialu, ki je na voljo v naravnem okolju mačk, malo in jih naravno pridobijo iz malih sesalcev, ptic in žuželk. Ta hranila so navedena v  prilogah https://sustainablepetfood.info/vegetarian-feline-diets-appendices/

Ne glede na uporabljene sestavine morajo biti diete popolne in razumno uravnotežene glede na vsa bistvena hranila, sicer se bo slej ko prej pojavila bolezen. To lahko dosežemo z dodajanjem vegetarijanskega prehranskega dopolnila domači prehrani ali s hranjenjem s prehransko popolno komercialno prehrano, ki mora izpolnjevati prehranske standarde Association of American Feed Control Officials (AAFCO, velja za ZDA), FEDIAF (Evropa) ali enakovrednega nacionalnega organa. Da bi zadostili prehranskim zahtevam AAFCO in FEDIAF, se proizvajalci veganskih (in v nekaterih primerih mesnih diet) diet zanašajo na rastlinske, mineralne in sintetične vire tistih hranil, ki so sicer pridobljena iz živalskih tkiv.

 

2.3 Biološka uporabnost

Biološka  uporabnost  hranil (obseg, v katerem so na voljo tkivom) je v veliki meri določena z njihovo stopnjo prebavljivosti v enostavne molekule, ki se lahko absorbirajo skozi črevesno sluznico. Pomen prebavljivosti je velik pri živalih, kot so mačke in psi, ki imajo relativno kratke črevesne poti. Na srečo je več študij pokazalo visoko stopnjo prebavljivost sestavin veganske prehrane pri mačkah in psih.

Pencovic in Morris (1975) sta proučevala prebavljivost škroba (dodanega pri 35 % suhe snovi v prehrani), ki ga najdemo v koruznem ali pšeničnem zrnju. Prebavljivost škroba za grobo zmleta, fino zmleta ali grobo zmleta in kuhana zrna je bila: koruza 79, 94 in 88 %; in pšenica 92, 97 oziroma 96 %. Ugotovljeno je bilo, da škrob iz koruze in pšenice, zlasti fino mlet, mačka dobro izkorišča (National Research Council 1986, 6).

Pri psu so ocenili prebavljivost nekaterih virov beljakovin. Hegsted in sodelavci (1947) so ugotovili, da je bila prebavljivost beljakovin v popolnoma zelenjavni prehrani, ki vsebuje beli kruh, koruzo, riž, krompir, solato, korenje, čebulo, paradižnik in jabolčno omako, 80,0 % (plus ali minus 7,7 %). James in McCay (1950) sta poročala, da se je prebavljivost beljakovin komercialne suhe hrane, ki vsebuje tako rastlinske kot živalske beljakovine, pri odraslih psih gibala od 67 do 82 %. Kendall in Holme (1982) sta poročala, da so se koeficienti prebavljivosti surovih beljakovin (Nx6,25) za teksturirane sojine beljakovine, ekstrahirano sojino moko, polnomastno sojino moko in mikronizirana cela sojina zrna gibali od 71 do 87 %. Moore in sodelavci (1980) so poročali o vrednostih prebavljivosti sojinega zdroba, koruze, riža, in oves v razponu od 77 do 88 %. Njihovi podatki so pokazali, da običajni postopki kuhanja niso bistveno vplivali na prebavljivost riževih, ovsenih ali koruznih beljakovin. Njihovi podatki so tudi pokazali, da povečanje vsebnosti maščob v prehrani z 10 na 20 % ni spremenilo prebavljivosti dušika v prehrani na osnovi koruze in soje. Burns in sodelavci (1982) so pokazali, da je navidezna prebavljivost laktalbumina, kazeina, sojinih beljakovin in pšeničnega glutena 87, 85, 78 oziroma 77 % (National Research Council 1986, 12).

Proizvajalci mesne hrane za hišne živali se dobro zavedajo prebavljivosti rastlinskih sestavin, ki predstavljajo velike deleže v izdelkih, ki jih prodajajo.

 

3. Zdravje veganskih mačk

 

3.1  Študije populacije

Leta 2021 so veterinarji dr. Sarah Dodd in sodelavci objavili obsežno ključno študijo.

Leta 2006 so veterinarji dr. Lorelei Wakefield in sodelavci objavili  študijo v  Journal of the American Veterinary Medical Association, v kateri so primerjali zdravstveno stanje 34 mačk, ki so bile vzdrževane na vegetarijanski prehrani, in 52, ki so bile vzdrževane na konvencionalni dieti vsaj eno leto. Med obema skupinama ni bilo pomembnih razlik v starosti, spolu, telesnem stanju, stanovanju ali zaznanem zdravstvenem stanju. Večina skrbnikov v obeh skupinah je svoje mačke opisala kot zdrave ali na splošno zdrave.

 

3.2  Poročani primeri

Številni skrbniki vegetarijanskih mačk so poročali o svojih izkušnjah v Pedenovi (1999)  Vegetarian Cats & Dogs . Takšna poročila o primerih kažejo, da je lahko prehransko zdrava vegetarijanska mačja prehrana povezana z zdravstvenimi koristmi, kot so zmanjšanje ektoparazitov (bolhe, klopi, uši in pršice), izboljšano stanje dlake, nadzor alergij, nadzor teže, zmanjšan artritis, regresija sladkorne bolezni in izboljšana splošna vitalnost.

 

Ektoparaziti in stanje dlake

Carol Arens iz Arkansasa je poročala, da imajo njene mačke manj ektoparazitov, potem ko so uporabili recept z ovsem in sojo in dodatek Vegecat. Dejala je:  »... zdi se, da kvas v receptu odganja bolhe in klope, tako da niso problem, kljub dejstvu, da živimo na deželi. Poleg tega se zdi, da Rudy resnično uživa in nestrpno pričakuje svoje obroke. (Peden 1999).

 

Wall  Street Journal  je poročal o izkušnjah Mary Currier iz New Hampshira, ki zagotavlja zatočišče za 13 mačk in tri psa. Povedala je:  »Njihov kožuh je veliko mehkejši, dlaka bolj sijoča. Zvenim kot reklama, a še sama ne morem verjeti, da so toliko bolje. … Ko bi le lahko videli te živali in občutili teksturo njihove dlake. Mislim, da bi to morali vnesti, ker je zelo pomembno. Dlaka jim ne izpada tako kot nekoč. Je debelejša. Zdaj je poletje in mačke so v hiši. Neverjetno je. Ne morem povedati dovolj o tem in povem vsem. Tako sem hvaležna.”  (Hwang 1993).

 

Še posebej ganljiva je zgodba o Fletcherju, ki jo pripoveduje Jennifer Friedman iz Oregona: »Fletcherja smo našli pred enim letom na podzemni železnici v New Yorku. Živel je v majhnem zaboju, polnem umazanije. Dva brezdomca, ki sta komaj skrbela zase, sta ga občasno hranila, kar sta lahko. Ko je Ben od njih odkupil Fletcherja za 20 dolarjev, ni kazalo, da mu bo uspelo. Očitno je bil močno dehidriran in podhranjen. Zelo težko je hodil; zdelo se je, da so mu mišice na nogah atrofirale zaradi življenja v zaboju. Njegova glava je bila ogromna za njegovo majhno, napihnjeno telo, kožuh pa je bil suh in brez življenja. Bil je okužen z bolhami, pršicami, črevesnimi črvi, lišaj pa se je širil po različnih delih telesa. Imel je tudi hude vedenjske težave, kar je bilo za pričakovati, in je bil nagnjen k precej agresivnim napadom, ko ga je kaj prestrašilo. Bil je taka zmešnjava, da je bilo hudo, in strah me je bilo, da bo veterinar vztrajal pri uspavanju. Zato smo se odločili, da se potrudimo sami. Najtežji del je bil vedeti, kje začeti. Okopali smo ga, mu očistili ušesa in z različnimi zelišči zdravili pršice in lišaje (olje čajevca odlično odpravlja glivice) (*). Z njim smo ravnali zelo nežno in zelo previdno, da ga ne bi prestrašili. Obiskovalce smo opozorili, naj ga ne božajo (živeli smo v majhnem stanovanju in ga nismo mogli zares izolirati), vendar nas ni veliko ljudi želelo obiskati; vsi so mislili, da smo nori! Le nekaj mesecev prej sem začel s prehodom na hranjenje svojih dveh drugih mačk na vegetarijansko prehrano. Tako smo Fletcherju predstavili takrat najljubšo hrano mojih mačk – mleto čičeriko in rjavi riž, pomešan z zelenjavo, oljem, tamarijem, Vegecat dodatkom in prehranskim kvasom. Spodbujal sem ga tudi k pitju; še posebej mu je bilo všeč sojino mleko (še danes mu je najljubše) in mu dodajal tekoči vitamin E, da bi se njegova koža pozdravila. Ni treba posebej poudarjati, da je bil daleč najlažje spreobrnjen na vegetarijansko prehrano (do danes sem spremenil prehrano pri še štirih drugih mačkah). Svojo hrano še vedno uživa z veseljem in ohranja popolno telesno težo. Dva meseca po tem, ko smo Fletcherja vzeli s podzemne železnice, smo se preselili v San Francisco. Da bi ga peljali na letalo, smo morali pridobiti zdravstveno spričevalo. Odpeljali smo ga k holističnemu veterinarju. Ob pregledu Fletcherja je veterinar komentiral, kako lep in zdrav maček je in kako čudovito je razpoložen. Nasmejal sem se in ko sem mu povedal, v kakšnem stanju smo ga našli le dva meseca prej, mogel verjeti.«  (Peden 1999).

(*) Olje čajevca (melaleuca) lahko povzroči toksične znake, če ga nanesete na kožo mačk in psov ali ga ti ližejo s kože, zlasti pri neprimerno visokih odmerkih, zato uporaba ni priporočljiva. (Villar  et al.  1994).

 

Nadzor alergij

Pojavnost alergij, ki so verjetno povezane s vse večjo uporabo umetnih barvil, arom, konzervansov (zlasti etoksikvina), stabilizatorjev in ponarejenih klavniških izdelkov v komercialni mesni hrani za hišne živali, pri domačih živalih narašča. Kot pravi alergik in veterinar dr. Alfred Plechner, največ alergijskih reakcij povzročajo živalski proizvodi, pri čemer je govedina na vrhu lestvice tako pri mačkah kot pri psih. Prehod na drugo komercialno hrano za hišne živali na osnovi mesa običajno ne reši težav zaradi podobnosti uporabljenih sestavin (Plechner & Zucker 1986). Zato je bilo oblikovanih več brezmesnih diet za odpravo alergij.

Srbenje je najpogostejši znak alergije na hrano pri domačih živalih, čeprav se lahko razvijejo tudi bruhanje, kašelj ali piskanje v dihalih (mačja astma). Mačke so bolj nagnjene k alergijam na hrano kot psi in s starostjo postajajo vse bolj občutljive. Lahko razvijejo kožne bolezni, kot je mačji miliarni dermatitis ali kompleks eozinofilnih granulomov.

Kanadčanka Valerie Cline je pripovedovala svojo zgodbo o Barneyju: »Ponosna sem, da si svoj dom delim s petimi mačkami, od katerih je ena po imenu Barney. Barney trpi zaradi alergij, odkar sem ga sprejela v svoj dom, in te alergije so hude. Številni veterinarji so mi povedali, da ima alergijo na hrano, zato sem poskušala zamenjati hrano, a nič, kar sem našla, ni delovalo. Kortizon je bil čudežno 'zdravilo', ki so mi ga predstavili vsakič, ko sem ga peljala k veterinarju in brez njega mu je celotna glava postala rdeča, otekla je in ga srbela. Barney se je praskal do kože in krvi. Ušesa je imel polna krvavih krast, iz oči mu je tekel krvav izcedek, dokler se mu niso čisto zaprle, hropel je. Barneyju so dve leti predpisovali kortizon, dokler ni postal diabetik. Ves čas sem obupno prosila številne veterinarje za alternativo, namreč dieto, ki bi jo lahko pripravila doma, vendar so mi povedali, da je kortizon običajna terapija za mačje alergije in da je tako hudo bolan, da je kortizon najboljša rešitev. Barney je nato vsak dan potreboval injekcije insulina. Dvakrat je doživel inzulinski šok, dokler nismo našli pravega odmerka. Povedali so mi, da bo Barney diabetik in bo odvisen od insulina do konca življenja. Šele takrat so mi priporočili, da začne s 'hipoalergeno dieto'. Še vedno je bil alergičen, vendar ne tako hudo. Hrana me je stala 50 dolarjev na mesec in moral je biti ločen od vseh drugih mačk, ker so jedli drugačno hrano in le en zalogaj bi bil brez kortizona zanj nevaren. Potem sem našla vaš izdelek in v enem mesecu je Barney popolnoma prenehal jemati inzulin in bolj zdrav, kot sem ga kdaj videla. Minilo je štiri mesece, odkar je začel jesti Vegecat in ni več diabetik. Njegova ušesa in oči so bistri in izgleda fantastično!" (Peden 1999).

 

Urogenitalna bolezen

Kanadčanka Gwyn Watson opisuje ugodne učinke vegetarijanske prehrane na 'Laylo':  »Moja mačka Layla je imela kronično okužbo mehurja. Zadnja štiri leta je bila na zdravilih pri veterinarju tri do štirikrat na leto. Ko ni jemala zdravil, mi je to uspelo obdržati pod nadzorom s tekočim vitaminom C. Vsaka stresna situacija je povzročila izbruh. Odkar je na Vegecatu, ni imela več težav. Nisem ji dala niti vitamina C. Naredim ovseno-sojino recepturo in dodamo sesekljano korenje in kalčke. Ugotovila sem, da sem jo čisto brez težav navadila na to novo dieto."  (Peden, 1999).

 

Nadzor telesne teže in artritis

Debelost je pomemben in vse večji problem domačih mačk. Potencialno resne zdravstvene težave, povezane z debelostjo, vključujejo oslabljeno delovanje srca in dihalne motnje. Kot pravi veterinar dr. Gregory MacEwen (1989):  "Debelost je lahko eden od glavnih stanj, ki lahko negativno vplivajo na življenjsko dobo hišnega ljubljenčka." Vegetarijanska prehrana vsebuje zmanjšano raven beljakovin in maščob ter povečano količino prehranskih vlaknin, kar je vse učinkovito pri spodbujanju bolj zdrave telesne teže.

 

Debelost običajno vodi k artritisu. Veterinar dr. Michael Lemmon (1991) govori tudi o prostih radikalih. Navaja: »Prosti radikali nastanejo med normalnim celičnim presnavljanjem, ko celice vzamejo hranila, jih asimilirajo in izkoristijo, nato pa izločijo odpadne produkte. Nekateri od teh odpadnih produktov so prosti radikali. Kjerkoli najdete nekvalitetno hrano, boste našli tudi presežek prostih radikalov. Prežgane maščobe in plesniva žita sta dva vodilna vira nastajanja prostih radikalov pri živalih. …Maščoba je bistvena sestavina vsake hrane. Številni komercialni proizvajalci hrane za hišne živali imajo težave z nadzorovanjem žarkosti maščob, ki so dodane hrani, ki jo proizvajajo. Neuspešno uporabljajo kemikalije, da bi zajezili to žarkost. Ameriško žito je precej pogosto onesnaženo z različnimi stopnjami plesni. Proizvajalci hrane za hišne živali iz ekonomskih razlogov običajno uporabljajo žitne izdelke nižje kakovosti v hrani za hišne živali. Številni primeri artritisa se bodo učinkovito in hitro odzvali na antioksidantna hranila, kot so vitamin C, vitamin E, beta-karoten in selen. Drug zelo učinkovit antioksidant je encimska kombinacija superoksid dismutaze (SOD) in katalaze.

 

Regresija sladkorne bolezni

Prehod na vegetarijansko prehrano lahko včasih povzroči regresijo sladkorne bolezni. Alfredo Kuba (2004) iz Mountain Viewa v Kaliforniji je opisal neverjetno regresijo sladkorne bolezni po prehodu svojega rešenega potepuškega mačka Mussija (kastriranega pri 2 mesecih) na vegansko prehrano:

»Svoje mačke hranim z vegansko hrano že več kot 14 let. Lahko vam povem, da so bile moje izkušnje milo rečeno fenomenalne. Moj maček Mussi, ki je umrl lani decembra, je bil star 17 let. Z ženo sva ga rešila starega komaj nekaj tednov, zapuščenega. Preden je postal vegan, smo ga hranili z navadno, komercialno 'hrano za hišne ljubljenčke' in pri samo 3 letih je zbolel za sladkorno boleznijo. Nato sem se odločil, da spremenim njegovo prehrano. Naredil sem nekaj raziskav in ga začel hraniti z Vegecat hrano. Hrana mu je bila všeč, čeprav je bilo potrebno potrpljenje, da se je postopoma prilagodil svoji novi prehrani, natančneje približno 5 do 6 mesecev.

Ko je že jedel 100 % vegansko sem opazil, da se je njegova sladkorna bolezen začela umirjati. Mussi je, preden smo spremenili prehrano, za stabilizacijo sladkorja jemal 14 enot inzulina na dan, 7 enot dvakrat na dan. Po spremembi prehrane na vegansko je hitro zmanjšal svojo potrebo po inzulinu na samo 2 enoti na dan, z vmesnimi dnevi ali celo tedni, ko insulina sploh ni potreboval.

Moj veterinar je potrdil  Mussijevo sladkorno bolezen in potem tudi regresijo. Enkrat na teden sem mu redno meril krvni sladkor in dodatno, ko je pokazal simptome žeje in prekomernega uriniranja. Sladkorna bolezen je začela nazadovati, ko sva začela z vegansko dieto in trajalo je približno 6 do 8 mesecev, da je odmerek insulina s 14 enot na dan padel na samo 2 enoti na dan. Včasih smo opazili, da je zaradi prevelikega odmerka inzulina doživel šok tudi pri 2 enotah na dan, zato smo mu pregledali kri in tedne ali mesece včasih ni potreboval insulina, čeprav je postal odvisen od njega, ko je dobil sladkorno bolezen.

To je bilo dramatično izboljšanje in osupljiva sprememba. Pravkar smo rešili in posvojili še enega potepuškega mačka, poimenovali smo ga Tommy. Takoj smo ga začeli hraniti z vegansko hrano Evolution in ni nam bilo treba čez obdobje prilagoditve, hrana mu je bila všeč od samega začetka!«

 

Izboljšana vitalnost

Peden (1999) nakazuje, da je izboljšana vitalnost pri nekaterih mačkah po prehodu na vegetarijansko prehrano lahko posledica ohranjanja energije, ki je bila prej uporabljena za presnovo in izločanje živalskih odpadkov, kot so sečnina, kreatinin, fenoli, sulfati in fosfati, ki jih pri vegetarijanski prehrani veliko manj srečamo.

Novozelandka Ann Fullerton opisuje učinek na svojo siamko Melaney: »Dobra novica je odličen učinek, ki ga je Vegecat imel na Melaney, našo čudovito siamko. Mel je stara 10 let in se je tudi obnašala letom primerno. Toda po samo dveh ali treh tednih dodatka Vegecat je začela dobesedno dirkati naokoli in se obnašati igrivo kot mucka. Čudovito je bilo videti, kako se je vrnila k staremu vedenju. Ossie, naši činčili, je prav tako koristilo. .…Ali sem vam povedala, da je Melaney osvojila dve prvi nagradi na lokalni razstavi mačk na svoji vegetarijanski prehrani? Žal pa so njene nagrade vključevale brezplačno pločevinko grozljivega starega želeja! (Peden, 1999).

 

Koristi, povezane s kelpom (rjave alge)

Kelp se včasih uporablja v vegetarijanski živalski prehrani, pridobljen iz tovarn v Združenih državah Amerike, Novi Škotski, Irski, Škotski, Franciji, Danski, Nizozemski, Norveški in Južni Afriki. Ascophyllum nodosum  je najpogosteje uporabljena vrsta. Moka iz kelpa naj bi imela enako prehransko vrednost kot ovs pri preprečevanju ali zdravljenju bolezni zaradi pomanjkanja mineralov in pripomore k  "boljšemu mleku, jajcom, mesu in krzno"  pri rejnih živalih (Thorvin Inc. , brez datuma).

Kelp se zdi koristen za moč kosti. Kot je navedel Zorn (1974) v Seaweed and Vitality,  »so bile narejene študije o kalciju, fosforju, železu in jodu v krvi pri bolnikih z zlomi v različnih intervalih med okrevanjem. Profesor Cavanaugh je izvedel, da se je čas celjenja zlomov zmanjšal za 20 %, če so bolniku dali dnevni obrok alg. V skladu s tem je bilo v študiji jasno navedeno, da alge zvišajo raven kalcija v krvi.

 

4 Alkalizacija urina

 

Izraženi so bili pomisleki, da lahko pri veganskih mačkah pride do alkalizacije urina, ki lahko vodi k urolitiazi (nastajanju sečnih kamnov) in disfunkciji spodnjih sečil (tj. težave z uriniranjem in blokade). Vendar pa niti naša nedavna študija (v nastajanju) niti študija Dodda et al. iz leta 2021 nista pokazala povečanega tveganja za disfunkcijo spodnjih sečil pri veganskih mačkah. Dodd et al. je vključevalo 1026 mačk, katerih prehrana je bila znana, od tega jih je bilo 187 (18 %) hranjenih z vegansko prehrano. V našo raziskavo je bilo vključenih 1.369 mačk, od tega jih je 127 (9 %) hranjenih z vegansko prehrano. Razširjenost disfunkcije spodnjih sečil se v obeh študijah ni statistično pomembno razlikovala pri mačkah, hranjenimi z vegansko in mesno prehrano. Zato se zdi, da je ta skrb neutemeljena.

 

5 Nadzor kakovosti

 

Dve študiji sta pokazali prehranske neustreznosti v komercialno dostopnih blagovnih znamkah vegetarijanske hrane za mačke ali pse. Kienzle in Engelhard (2001) sta ugotovila, da evropski vegetarijanske hrani za mačke in pse pogosto primanjkujejo nekatere aminokisline, žveplo, tavrin, vitamin D, vitamin B12, arahidonska kislina in minerali v sledovih. Grey in kolegi (2004) so ​​ugotovili, da dvema ameriškima blagovnima znamkama vegetarijanske mačje hrane primanjkujejo nekatere aminokisline, minerali v sledovih, vitamini in arahidonske kisline. Ena je imela tudi prenizek delež vsebnosti beljakovin. Te pomanjkljivosti so se pojavile v nasprotju s pričakovanji proizvajalcev in v nasprotju s podatki o hranilnih vrednostih, navedenimi na etiketah. Takšne pomanjkljivosti jasno kažejo, da morajo proizvajalci izvajati  boljše postopke nadzora kakovosti, vključno z rednimi laboratorijskimi analizami hranilnih vrednosti. Za spodbujanje tega procesa bi lahko zainteresirani potrošniki od proizvajalcev zahtevali kopije nedavnih neodvisnih laboratorijskih rezultatov prehranskih analiz.

Priporočamo občasne zamenjave blagovnih znamk in vrst hrane (vedno s postopnim prehodom). S tem zmanjšamo tveganja za prehranske pomanjkljivosti, saj je manj verjetno, da bi se enake pomanjkljivosti pojavile pri več blagovnih znamkah.  Na ta način tudi zmanjšamo osredotočenost na eno samo vrsto hrane, kar je lahko koristno, če se pri živali v prihodnosti pojavijo kakršnekoli zdravstvene težave, npr. zaradi starosti, ki zahtevajo posebne diete. Spremembe naj ne bodo prepogoste, saj lahko tudi te povzročijo neželene reakcije v prebavilih, največkrat drisko.

 

6 Sklepi

 

Nevarnosti za zdravje mačk in psov (in seveda tudi rejnih živali), ki so neločljivo povezane s komercialno mesno prehrano, so obsežne in se jim je težko izogniti (glejte  Hrana na osnovi mesa ). Poleg tega vse večje število informiranih potrošnikov ni pripravljeno več  finančno podpirati trpljenja in smrti, ki sta neločljivo povezana z mesno industrijo, ter okoljsko škodo, ki jo ta povzroča. Posledično vse več ljudi išče veganske alternative.

Ne glede na kombinacijo uporabljenih sestavin živalskega, rastlinskega, mineralnega ali sintetičnega izvora, mora biti hrana za mačke, pse ali druge vrste oblikovana tako, da izpolnjujejo zahteve po okusu, hranilni vrednosti in biološki uporabnosti vrste, za katero je namenjena. Nobenega znanstvenega razloga ni, zakaj prehrane, sestavljene samo iz rastlinskih, mineralnih in sintetičnih sestavin, ni mogoče oblikovati tako, da bi zadovoljila vse te potrebe. Pravzaprav je temu namenjeno več komercialno dostopnih veganskih diet, ki že vrsto let skupaj podpirajo zdravo populacijo na tisoče veganskih mačk, psov in dihurjev (ki so tudi naravno mesojedi) (Weisman 2004). Ne glede na uporabljene sestavine pa je potrebno izvajati dobre postopke nadzora kakovosti, vključno z rednimi laboratorijskimi analizami hranilnih vrednosti.  Pravilna uporaba popolnega in uravnoteženega prehranskega dopolnila je bistvenega pomena za zagotavljanje zdravja naših vegansko hranjenih spremljevalcev, zlasti mačk.

 

Kot vedno je treba redno spremljati zdravstveno stanje vseh živali in jim enkrat na leto zagotavljati  redne letne veterinarske preglede s krvnimi testi, ali pogosteje, če se iz kakršnegakoli vzroka pojavi bolezen, s presejalnimi preiskavami krvi v ustreznih časovnih presledkih v starosti ali če je drugače klinično indicirano.

 

 

7 Reference

 

 • Baker DH, Czarnecki-Maulden GL. Comparative nutrition of dogs and cats. Annu Rev Nutr 1991; 11: 239-263.
 • Belfield WO, Zucker M. Very Health Cat Book. New York, NY: McGraw-Hill Book Company. 1983. 153, 198.
 • Blood DC, Studdert VP. Bailliere’s Comprehensive Veterinary Dictionary. London: Bailliere Tindall. 1988.
 • Burns et al. 1982. In National Research Council. Nutrient Requirements of Cats. Washington, DC: National Academy Press. 1986: 12.
 • Dodd, S. A., Dewey, C., Khosa, D., & Verbrugghe, A. (2021). A cross-sectional study of owner-reported health in Canadian and American cats fed meat-and plant-based diets. BMC Veterinary Research, 17(1), 1-16.
 • Gillen J. Obligate Carnivore. Seattle, WA: Stein Hoist Books. 2003.
 • Gray CM, Sellon RK, Freeman LM. Nutritional adequacy of two vegan diets for cats. J Am Vet Med Assoc 2004; 225(11): 1670-1675.
 • Hegsted et al. 1947. In National Research Council. Nutrient requirements of cats. Washington, DC: National Academy Press. 1986: 12.
 • Hill’s Pet Nutrition. http://www.hillspet.com/index.jsp, accessed 21 Oct. 2003.
 • Hwang SL. The Wall Street Journal. 1993; 27 Oct.: 1.
 • Jagger D. No date. Vegepet Gazette. In Peden J. Vegetarian Cats & Dogs. 3rd Edn. Troy, MT: Harbingers of a New Age. 1999.
 • James & McCay. 1950. In National Research Council. Nutrient Requirements of Cats. Washington, DC: National Academy Press. 1986: 12.
 • Kendall & Holme. 1982. In National Research Council. Nutrient Requirements of Cats. Washington, DC: National Academy Press. 1986: 12.
 • Kienzle E, Engelhard R. A field study on the nutrition of vegetarian dogs and cats in Europe. Supplement to Compend Contin Educ Pract Vet 2001; 23(9A): 81.
 • Kirk CA, Debraekeleer J, Armstrong PJ. Normal cats. In Hand MS, Thatcher CD, Remillard RL, et al. (Eds.) Small Animal Clinical Nutrition. 4th Edn. Philadelphia, PA: WB Saunders. 2000; 291-351.
 • Kuba A. Personal communication to Andrew Knight re: regression of diabetes of his three year old male castrated cat ‘Mussi’ after transitioning from a commercial meat-based to a vegan diet. 17 Aug. 2004.
 • Lewis LD, Morris ML, Hand MS. Small Animal Clinical Nutrition. 3rd Edn. Topeka, KS: Mark Morris Associates. 1987.
 • Lemmon M. Arthritis help. Sandpoint, ID: Harbingers of a New Age. 1991: 3-5.
 • MacDonald ML, Rogers QR, Morris JG. Nutrition of the domestic cat, a mammalian carnivore. Ann Rev Nutr 1984; 4: 521-562.
 • MacEwen G. Fat cats and dogs. Petfood Industry. 1989; 31: 28-34.
 • Moore et al. 1980. In National Research Council. Nutrient Requirements of Cats. Washington, DC: National Academy Press. 1986: 12.
 • National Research Council. Nutrient Requirements of Cats. Washington, DC: National Academy Press. 1986.
 • Papich M. 5-minute consult drug formulary. In Tilley LP & Smith FWK. (Eds.) The 5-Minute Veterinary Consult: Canine and Feline. 3rd Edn. Philadelphia, US: Lippincott Williams & Wilkins. 2004. 1391-1456.
 • Palackal T, Moretz R, Wisniewski H, Sturman J. Abnormal visual cortex development in the kitten associated with maternal dietary taurine deprivation. J Neurosci Res 1986; 15(2): 223-239.
 • Peden J. Vegetarian Cats & Dogs. 3rd Edn. Troy, MT: Harbingers of a New Age. 1999.
 • Peden J. Personal communication to Andrew Knight re: feline vegetarian diets and Harbingers of a New Age vegan pet food. 24 Feb. 2004.
 • Pencovic & Morris. 1975. In National Research Council. Nutrient Requirements of Cats. Washington, DC: National Academy Press. 1986: 6.
 • Petrey S. Absolutely NO-KILL: maintaining a vegan sanctuary. Animals’ Agenda 1998; 18(6): 30-31.
 • Plechner AJ, Zucker M. Pet Allergies. Inglewood, CA: Very Healthy Enterprises. 1986: 20.
 • Tennant B. Editor in Chief. BSAVA Small Animal Formulary. 4th Edn. Gloucester, UK: British Small Animal Veterinary Association. 2003.
 • Thorvin Inc. No date. Uses of kelp. http://www.thorvin.com/uses.htm#feed, accessed 9 Aug. 2004.
 • Villar D, Knight MJ, Hansen SR, Buck WB. Toxicity of melaleuca oil and related essential oils applied topically on dogs and cats. Vet Human Toxicol 1994; 36(2): 139-142.
 • Westbeau G. Little Tyke. Wheaton, IL: Theosophical Publishing House. 1986.
 • Weisman E. Personal communication to Andrew Knight re: Evolution Diet vegan pet food. 24 Feb. 2004.
 • Zoran DL. The carnivore connection to nutrition in cats. J Am Vet Med Assoc 2002: 1559-1567.
 • Zorn JW. Seaweed and vitality. Popular Library. 1974: 85-86.

 

Prevedeno in povzeto po https://sustainablepetfood.info/vegetarian-feline-diets/

Dodatki: https://sustainablepetfood.info/vegetarian-feline-diets-appendices/

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?