Kako zamenjamo hrano mačkam

Ko se odločimo za spremembo prehrane naših mačjih spremljevalcev, moramo to storiti odgovorno in skozi celoten proces opazovati njihove reakcije ter jim prilagajati postopek prehoda.

Mačke so različno dovzetne za spremembe in uvajanje nove hrane (veganske ali mesne) je odvisno od lastnosti posamezne mačke, njenega zdravstvenega stanja, občutljivosti na spremembe in ostalih značilnosti.

Kadarkoli spreminjamo nek dejavnik v življenju mačke moramo poskrbeti, da je vse ostalo v njenem življenju čim bolj stabilno, saj so mačke zelo občutljive na stres in spremembe. Zato večje spremembe vedno uvajamo postopoma in le po eno hkrati.

 

Pred menjavo hrane

 

Poskrbeti moramo, da je mačka zdrava in da preživlja mirno, stabilno življenjsko obdobje. Preden uvedemo novo hrano moramo izključiti bolezni in neugodne življenjske dejavnike.

Sprememba prehrane ni priporočljiva, če ima žival določene zdravstvene težave, zato svetujemo, da se najprej posvetujete z veterinarjem. Če ne gre za kronične zdravstvene težave, počakajte, da mačka prej popolnoma ozdravi.

Kadar je žival – in to še posebej velja za mačke – izpostavljena stresni situaciji, kot je selitev, prihod novega člana v družino ali katera koli druga situacija, ki bi lahko povzročila stisko, moramo biti previdni, saj lahko sočasna menjava prehrane poveča tveganje za razvoj bolezni, povezanih s stresom (prebavne težave, težave s kožo ali druga zdravstvena stanja, povezana z imunskim sistemom).

V VeSelo priporočamo redne letne veterinarske preglede živali, katerih sestavni del naj bo tudi pregled krvi. Čas po opravljenih testih je nadvse primeren za začetek postopnega prehoda, saj tako veste, da je mačka zdrava, hkrati pa lahko pri naslednjem pregledu ugotovite morebitne spremembe.

 

Postopek menjave

 

Prehod z ene hrane na drugo je priporočljivo izvajati postopoma, da se izognemo prebavnim motnjam. Naj se vam ne mudi, raje se odločite za postopen prehod, ki naj traja najmanj 5 tednov, lahko pa tudi mnogo dlje.

Prvi teden postopoma dodajamo vegansko hrano in končamo teden na približnem razmerju 80 % dosedanje hrane in 20 % veganske hrane.

Nadaljujemo s postopnim večanjem deleža veganske hrane, tako da je razmerje dosedanja / veganska hrana naslednje:

  • ob koncu drugega tedna približno 60 /40
  • ob koncu tretjega tedna 40 / 60
  • ob koncu četrtega tedna 80 / 20
  • ob koncu petega tedna 0 / 100.

Če med postopkom pride do kakršne koli težave ali zavračanja hrane, postopek upočasnimo, lahko se vrnemo tudi korak nazaj.

 

Katere težave se lahko pojavijo pri menjavi hrane?

 

Če nenadno spremenimo prehrano, lahko pride do prebavnih težav, zato se moramo vrniti na njihovo prejšnjo prehrano, dokler se prebava ne stabilizira in nato postopoma znova začnemo s spremembo.

Lahko se zgodi, da nova hrana našim mačjim prijateljem ni okusna in je nočejo jesti. Ne sme nas skrbeti, če mačka sprva poje samo hrano okoli rastlinske hrane; že to, da je veganska hrana v neposredni bližini druge hrane, bo pomagalo ustvariti potrebno mentalno povezanost. Pomaga lahko temeljito mešanje hrane, lahko pa tudi dodajanje dišečih (voh je zelo pomemben) in okusnih dodatkov, kot so rastlinska olja (nekaj kapljic olivnega, sončničnega, lanenega ali kokosovega olja), kvasni kosmiči, kosmiči morskih alg,  posušena mačja meta ali drugi dodatki, za katere vemo, da jih imajo rade. Pomaga lahko tudi nežno segrevanje hrane

Kadar mačk ne mika rastlinska hrana, je to običajno zato, ker so navajene na nizko kakovostno hrano ali hrano z veliko ojačevalci okusa. V teh primerih je prehod lahko težaven in bolj dolgotrajen. Ne pomeni pa to, da je nemogoč. Enako zahteven je lahko tudi prehod z nekakovostne »mesne« hrane na mesno hrano z visokim odstotkom mesa. Razlika je lahko le v naših slabih ali dobrih občutkih.

Med prehodom pri mačkah ne smemo nikoli dovoliti posta kot načina prisile vnosa nove hrane, ne smemo dovoliti, da bi mačka za dalj časa (več dni) prenehala jesti! Pri mačkah dolgotrajno postenje povzroča težave z jetri, saj post prisili jetra, da preoblikujejo maščobo v energijo, kar povzroči jetrno lipidozo, življenjsko nevarno bolezen.

Med uvajanjem veganske hrane lahko skrbniki začnemo dvomiti o pravilnosti početja, sploh v primeru, ko prehod traja dalj časa. Ob tem se je prav spomniti, da ne počnemo nič drugega kot to, kar smo počeli že prej ali kar počnejo ostali skrbniki mačk. Edina sprememba je, da hrana, ki jim jo ponujamo, ne vsebuje drugih živali, ne vsebuje hormonov, stranskih produktov in strupenih dodatkov. 100 % rastlinska hrana je hrana, ki rešuje življenja. Preberite naše opise blagovnih znamk. Nobena ni nastala zaradi želje po dobičku, pač pa zaradi skrbi za zdravje naših štirinožnih sopotnikov in hkrati želje po ohranjanju življenj drugih živali, ki jim tako ni potrebno umreti, da bi nahranili naše.

 

Prehodnega obdobja je konec. Kaj sedaj?

 

Pri mačkah, ki se hranijo z vegansko hrano, so bili izraženi pomisleki, da lahko pride do alkalizacije urina, ki lahko vodi k urolitiazi (nastajanju sečnih kamnov) in disfunkciji spodnjih sečil. Vendar študije tega ne potrjujejo (glej Mačke in veganska hrana), zato se zdi, da je ta skrb neutemeljena. Popolna veganska hrana namreč vedno vsebuje L-metionin, aminokislino, ki ohranja pH vrednost v normalnem  fiziološkem območju. Je pa potrebno pri sodobnih mačkah, ki se prehranjujejo tudi ali pretežno s suho hrano (mesno ali vegansko), posebno pozornost posvetiti temu, da vnesejo v telo dovolj tekočine. To lahko dosežemo na različne načine, npr. tako, da mačko navadimo jesti namočene brikete in ji zagotovimo več virov pitne vode, vključno s tekočo (t.i. mačje fontane).

Tako kot pri vseh mačkah, tudi pri vegansko hranjenih svetujemo redne letne preglede.

Mnogi lastniki mačk, ki se prehranjujejo vegansko, se srečujejo z dilemo, ali veterinarju povedati, kako hranijo mačko ali ne. V VeSelo nikakor ne moremo svetovati, da ta podatek zamolčite. Je pa dobro vedeti, da ima večina veterinarjev še vedno odklonilen odnos do veganskega hranjenja psov in mačk (tako, kot ima odklonilen odnos do veganskega  prehranjevanja ljudi tudi mnogo družinskih zdravnikov, pediatrov, nutricionistov...). Takšen odnos lahko povzroči, da se določena stanja, počutja, bolezenski znaki pri mačkah prehitro pripišejo vrsti prehrane in se morda spregledajo pravi vzroki. 

Vsa živa bitja občasno tudi zbolimo. Tudi mačke in tudi mačke, ki se prehranjujejo z vegansko hrano. Nekatere bolezni zahtevajo uvedbo različnih posebnih veterinarskih diet. Rastlinska hrana za hišne ljubljenčke je primerna za pse ali mačke v katerem koli življenjskem obdobju, vendar ni prilagojena specifičnim prehranskim potrebam pri različnih boleznih. Zato bomo morali, če naša mačka potrebuje posebno prehrano, njeno hrano ustrezno prilagoditi.

Tako kot se pri svojih življenjih držimo načela o izključevanju vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali  kolikor je to mogoče in izvedljivo, enako počnemo tudi pri živalih, za katere skrbimo. Prav pa je, da smo, preden se odločimo za korak v nasprotno smer, popolnoma prepričani, da ni druge možnosti.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?