Video predstavitve raziskav

Video vsebine so v angleškem jeziku in nimajo podnapisov.

Izsledki najnovejše velike raziskave o vplivu veganske hrane na zdravje mačk

Knight A, Bauer A, Brown H (2023) Vegan versus meat-based cat food: Guardian-reported health outcomes in 1,369 cats, after controlling for feline demographic factors

Preučevali so 1369 mačk, ki so bile vsaj eno leto hranjene z vegansko ali mesno hrano za hišne ljubljenčke. Mačke, hranjene z vegansko prehrano, so imele boljše zdravstvene rezultate za vsakega od sedmih proučevanih splošnih kazalcev zdravja. Skupaj to predstavlja močan in dosleden trend. 

Poleg tega so preučevali razširjenost 22 najpogostejših zdravstvenih motenj pri mačkah. Dvainštirideset odstotkov mačk, hranjenih z mesom, in 37 % tistih, hranjenih z vegansko hrano, je imelo vsaj eno zdravstveno motnjo. 15 motenj je bilo najpogostejših pri mačkah, hranjenih z mesom, in sedem najpogostejših pri mačkah, hranjenih z vegansko prehrano.

 

 

 

 

Are Vegan Diets Good for Dogs?

Veganska pasja hrana je manj škodljiva za okolje in ne škodi rejnim živalim. Toda – ali dobra za pse, za njihovo zdravje in počutje? Video predstavlja najpomembnejše rezultate študije o 2.536 psih, ki so se vsaj eno leto hranili s konvencionalno mesno hrano (1.370 = 54 %), surovim mesom (830 = 33 %) ali vegansko hrano (336 = 13 %).

Raziskovalci so preučili sedem splošnih kazalcev slabega zdravja: nenavadno število obiskov pri veterinarju, uporabo zdravil, spremembo hrane na veterinarsko dieto po začetnem vzdrževanju na veganski ali mesni prehrani, mnenje skrbnika in veterinarske ocene zdravstvenega stanja, odstotek bolnih psov in število zdravstvenih motenj na bolnega psa. Upoštevali so tudi razširjenost 22 najpogostejših zdravstvenih motenj psov. Odstotki psov v vsaki prehranski skupini, za katere velja, da so trpeli zaradi zdravstvenih motenj, je bil 49 % (konvencionalno meso), 43 % (surovo meso) in 36 % (vegani).

Združeni dokazi iz te zelo obsežne študije skupaj z drugimi na tem področju kažejo, da je najbolj zdrava in najmanj nevarna izbira prehrane za pse prehransko zdrava veganska prehrana.

 

 

 

 

Should Cats and Dogs go Vegan?

Predsatvitev raziskave iz leta 2020, v katero je bilo vključenih 4060 skrbnikov psov ali mačk.  Anketiranih je bilo tudi 29 proizvajalcev hrane za živali.  

 

 

The nutritional soundness of meat-based and plant-based pet foods

Rastlinska hrana za hišne živali se hitro razvija zaradi nezaupanja do običajne hrane za hišne živali in zaskrbljenosti glede njenega vpliva na hišne ljubljenčke, rejne živali in okolje. Toda ali je rastlinska hrana za hišne živali prehransko zdrava? In ali mora biti potrošnik res zaskrbljen zaradi običajne (mesne) hrane za hišne živali? Predstavljena študija je podrobno raziskala korake, ki so jih sprejeli proizvajalci hrane za hišne živali, da bi zagotovili prehransko ustreznost in kakovost hrane za hišne živali. Večina proizvajalcev, zlasti tistih, ki proizvajajo rastlinsko hrano za hišne živali, je imela na splošno dobre standarde. Celotna študija: Knight A in Light N. (2021). Prehranska vrednost mesne in rastlinske hrane za hišne živali. Revista Electronica De Veterinaria 22(1), 1 – 21. Povzetek: http://veterinaria.org/index.php/REDV... .

 

 

Vegan Pets Are Just as Happy with Their Meals

Analiza vedenja 2.308 psov in 1.135 mačk na splošno ni pokazala pomembnih razlik med živalmi, ki so bile hranjene z vegansko ali mesno prehrano (konvencionalno ali surovo meso). Rezultati kažejo, da je veganska hrana za hišne ljubljenčke na splošno vsaj tako okusna kot običajna prehrana z mesom ali surovo meso in ne ogroža njihovega dobrega počutja, če so ustrezno zagotovljene druge determinante dobrega počutja, kot so prehranske potrebe.

 

Povezane novice

Epizoda podcasta "The Consult Room"

Podkast "The Consult Room" vodi veterinar dr. Paul Manktelow. Z gosti obravnava mnoge vidike življenja hišnih ljubljenčkov v sodobnem svetu, v katerem živimo.

Povezave do študij

Povezave do študij in raziskav, povezanih z vegansko hrano psov in mačk

Zakaj bi morali prepovedati ribe v prehrani hišnih živali

Raziskovalci na Škotskem so odkrili, da možgani nasedlih delfinov kažejo klasične označevalce Alzheimerjeve bolezni pri ljudeh.

Kako lahko pomagamo našim prijateljem

Alergije so ena najpogostejših težav hišnih ljubljenčkov. Pojavijo se, ko imunski sistem proizvaja protitelesa proti določenemu alergenu.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?